Frukt och nötkakor
Dessa goda kakor är fulla av energigivande ingredienser, såsom havregryn, torkad frukt och nötter. De är mycket nyttigare än kakor du köper i butik och dessutom godare. Vi valde att använda oss av torkade aprikoser och lite russin, detta kan bytas ut mot annan torkad frukt.
75 g torkade aprikoser
1,5 dl vete- eller grahamsmjöl
2 dl havregryn
50 g hackade hasselnötter (valfritt)
125 g osaltat smör
1 dl farinsocker
2 msk flytande honung
Sätt ugnen på 180 grader och smöra två plåtar. Skär aprikoserna i små bitar och lägg dom i en bunke. Tillsätt mjöl, havregryn och hasselnötter i bunken. Blanda. Skär smöret i små bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt sockret och honungen. Rör försiktigt tills smöret och sockret smält. Häll i smörsmeten i bunken och blanda. Lägg fem matskedar kaksmet på varje bakplåt, lämna lite utrymme mellan varje kaka. Platta till kakorna lite så det är cirka 5 cm i diameter och 1 cm tjocka. Grädda i 15 minuter eller tills det är ljust gyllenbruna. Låt sedan kakorna svalna och stelna på till exempel ett galler.
Betyg:
75 g torkade aprikoser
1,5 dl vete- eller grahamsmjöl
2 dl havregryn
50 g hackade hasselnötter (valfritt)
125 g osaltat smör
1 dl farinsocker
2 msk flytande honung
Sätt ugnen på 180 grader och smöra två plåtar. Skär aprikoserna i små bitar och lägg dom i en bunke. Tillsätt mjöl, havregryn och hasselnötter i bunken. Blanda. Skär smöret i små bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt sockret och honungen. Rör försiktigt tills smöret och sockret smält. Häll i smörsmeten i bunken och blanda. Lägg fem matskedar kaksmet på varje bakplåt, lämna lite utrymme mellan varje kaka. Platta till kakorna lite så det är cirka 5 cm i diameter och 1 cm tjocka. Grädda i 15 minuter eller tills det är ljust gyllenbruna. Låt sedan kakorna svalna och stelna på till exempel ett galler.
Betyg:
Kommentarer
Trackback