Grekiskt tema
Idag fick det bli ett helt tema på en maträtt. Det blev fruktansvärt gott med många olika smaker av kryddor m.m. Perfekt att laga när man ska bjuda någon på middag! Receptet är för ca fyra personer.
Grekiska köttbullar (keftedes) med grekisk sallad och tzatziki
Keftedes:
400 g köttfärs
1 medelstor gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
1 msk torkad mynta
1 ägg
1 dl havregryn
1 msk balsamvinäger
1 tsk anispulver
1 msk paprikapulver
salt och peppar
1 msk rapsolja eller druvkärneolja
Lägg köttfärsen i en skål och tillsätt resten av ingredienserna. Knåda samman med händerna tills allt är väl blandat. Låt smeten stå kall ett par timmarså att smakerna utvecklas. Forma småköttbullar och stek dem i lite rapsolja i en teflonpanna.
Ett tips är att laga den grekiska salladen och tzatzikin medan smeten står kallt.
Grekisk sallad:
olika sortes grönsallad
2-3 tomater i klyftor
1 liten rödlök, i tunna skivor
gurka, skald och skivad
1 grön paprika, i strimlor
fetaost, i tärningar
1-2 msk kallpressad olivolja
torkad oregano, rikligt
Blanda försiktigt alla ingredienser i en stor skål. Droppa över olivolja och rikligt med torkad oregano (har du tillgång till färsk så använd den).
Tzatziki:
6 dl mild yoghurt naturell
1/2 gurka
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt, peppar
en nypa torkad mynta
Häll upp yoghurten i en bunke. Riv gurkan grovt och låt det mesta av vätskan rinna av. Skala och pressa vitlöken. Tillsätt gurka, vitlök, olivolja och kryddor till yoghurten.
Betyg:
Grekiska köttbullar (keftedes) med grekisk sallad och tzatziki
Keftedes:
400 g köttfärs
1 medelstor gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
1 msk torkad mynta
1 ägg
1 dl havregryn
1 msk balsamvinäger
1 tsk anispulver
1 msk paprikapulver
salt och peppar
1 msk rapsolja eller druvkärneolja
Lägg köttfärsen i en skål och tillsätt resten av ingredienserna. Knåda samman med händerna tills allt är väl blandat. Låt smeten stå kall ett par timmarså att smakerna utvecklas. Forma småköttbullar och stek dem i lite rapsolja i en teflonpanna.
Ett tips är att laga den grekiska salladen och tzatzikin medan smeten står kallt.
Grekisk sallad:
olika sortes grönsallad
2-3 tomater i klyftor
1 liten rödlök, i tunna skivor
gurka, skald och skivad
1 grön paprika, i strimlor
fetaost, i tärningar
1-2 msk kallpressad olivolja
torkad oregano, rikligt
Blanda försiktigt alla ingredienser i en stor skål. Droppa över olivolja och rikligt med torkad oregano (har du tillgång till färsk så använd den).
Tzatziki:
6 dl mild yoghurt naturell
1/2 gurka
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt, peppar
en nypa torkad mynta
Häll upp yoghurten i en bunke. Riv gurkan grovt och låt det mesta av vätskan rinna av. Skala och pressa vitlöken. Tillsätt gurka, vitlök, olivolja och kryddor till yoghurten.
Betyg:
Kommentarer
Postat av: Anonym
Det här är verkligen gott, en som provat:)
Postat av: Johanna
Mums, det här tror jag nog kommer att servas på Poppovägen den här veckan. Toppenblogg!!
Postat av: Marlene
Det där såg väldigt smarrigt ut! läre ju prova:)
Mycket bra blogg det här brudar!
Trackback